lauantai 29. lokakuuta 2011

Toki valta vaihtuu kuntavaaleissa

Torstaiaamuna oli vaikea nauramatta lukea Sisä-Suomen Lehteä, tuota Jyväskylässä toimivan pörssiyhtiön yhtä satelliittijulkaisua. Lehti oli uhrannut kokonaisen keskiaukeaman pohtimalla sitä, miten puolueiden tuoreet kannatusluvut vaikuttaisivat kuntavaaleissa Äänekoskella.

Mielenkiintoinen aihe, johon itsekin olin aikonut jossain vaiheessa kajota. Mutta "Sisiksen" laskutapa oli niin epälooginen, että nyt on kollegan pakko auttaa ja kertoa, miten homma olisi pitänyt hoitaa.

Ihan siksikin, ettei äänekoskelaisille jää aivan väärää kuvaa totuudesta. No, onneksi Sisis ei leviä kuin osaan kaupunkimme talouksista. Ja luultavasti aika moni lukijakin huomasi, että idea oli pahasti hukassa.

Sisis veti viivat suoriksi ja siirsi Taloustutkimuksen tuoreen kannatuskyselyn lukemat tuosta vaan Äänekoskelle. Kaupungistamme tehtiin siis mini-Suomi - ihan kuin paikallisuudella ei olisi mitään merkitystä.

Näin laskien Sisis sai esimerkiksi Vasemmistoliiton paikkamäärän valtuustossa romahtamaan kahdeksasta kolmeen. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida viimeistään tässä vaiheessa. Todellisuudessa vasureiden valtakunnallinen kannatus on kannatusmittauksen mukaan pudonnut kunnallisvaalien 8,8 prosentista 8,3:een.

Sama vastaavasti Kokoomuksen kanssa. Jos valtakunnalliset gallupluvut toteutuisivat Äänekoskella, saisi Kokoomus valtuustosta 11 paikkaa nykyisen neljän sijaan. Taloustutkimuksen mittauksen mukaan pääministeripuolueen kannatus on noussut vuoden 2008 kuntavaaleista vain niukasti: 23,5:stä 24,1:een prosenttiin.

Hauskinta Sisiksen jutussa oli tarkka selvitys, miltä pohjalta journalistiseen suoritukseen ponnistettiin: "Jos Taloustutkimuksen lokakuussa tekemä tutkimus puolueiden kannatuksesta toteutuisi sellaisenaan tulevissa kuntavaaleissa Äänekoskella - - - ".

Sellaisenaan? Hä??? Mihin unohtui Ruotsalainen Kansanpuolue? Hallå!

Jos Sisis olisi noudattanut ilmoittamaansa logiikkaa, olisimme saaneet lukeaksemme todellisen uutispommin: ennusteen mukaan Äänekosken seuraavaan tulee kaksi RKP:n edustajaa! 

Mutta kun ei. Miksi? Förstår inte!

Mennäänpä sitten itse asiaan. Suurin osa ymmärtää, että jos spekuloida haluaa, niin muutokset valtakunnallisissa kannatusluvuissa pitää tietysti suhteuttaa paikalliselle tasolle.

Rautalangasta: jos demareiden valtakunnallinen kannatus oli viime kuntavaaleissa 21,2 prosenttia ja tuoreen gallupin mukaan 17,5 prosenttia, niin matemaattisesti puolueen kannatus on pudonnut aika tarkalleen viidenneksen.

Seuraava askel on tietenkin leikata tämä viidennes demareiden kannatuksesta Äänekoskella. Viime kuntavaaleissa 29,6 prosenttia äänekoskelaisista äänesti SDP:tä. Jos gallupin tulos heijastuisi sellaisenaan (huom! sellaisenaan...) kaupunkiimme, putoaisi demareiden kannatus noin 23,6:een.

Sitten tarvitaan pientä matemaattista askartelua, ja oikeammansuuntainen vaaliennuste on valmis. Tässäpä sitä, silvuplee.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGINVALTUUSTO 2012-16
(paikkajako, jos tuoreen Taloustutkimuksen galluplukemat SUHTEUTETAAN Äänekoskelle. Suluissa tämänhetkinen paikkamäärä. Lopuksi lainausmerkeissä Sisiksen "ennuste")

Perussuomalaiset 12 (3) "10"
SDP 11 (13) "8"
Vasemmistoliitto 7 (8) "3"
Keskusta 5 (9) "6"
Kokoomus 4 (4) "11"
KD 2 (3) "1"
Vihreät 2 (3) "4"

Viimeisen eli 43. paikan suhteen desimaalivääntö on todella tarkkaa. Tässä laskennassa demarit saa niukasti 11. paikkansa, mutta todella lähellä on myös se, että paikka menee Keskustalle.

Todellisuudessa tuon paikan suhteen matemaattinen totuus voi olla Keskustallekin suopea. Laskennan lähtökohtana olleet viime vaalien tulokset sekä tuoreimman gallupin lukemat on ilmoitettu yhden desimaalin tarkkuudella, joten pientä heittoa puoleen tai toiseen tulee herkästi.

Ettäpä näinsikseen! Korostan, että tällä kirjoituksella ja laskennalla ei ole mitään poliittisia tarkoitusperiä. Huono journalismi vaan pistää joskus ärsyttämään - etenkin kun kyse on suhteellisen tärkeistä asioista.

Sisis otsikoi juttunsa kysymysmuotoon: Vaihtuuko valta kuntavaaleissa? Vaihtuu, tietysti. Aika paljonkin. Mutta ei lehden esittämillä perusteilla.

Terho Vuorinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti