tiistai 8. marraskuuta 2011

Mitä Jordan sanoi 100-vuotisjuhlissa?

Metsäliiton "lahja" Äänekoskelle tuli reilu kuukausi jälkikäteen

Metsäliitto-Yhtymän pääjohtaja, vuorineuvos Kari Jordan kunnioitti läsnäolollaan Äänekosken satavuotisjuhlia syyskuussa. Marraskuun alussa Metsäliiton tytäryhtiö M-real kertoi sulkevansa Äänekosken hienopaperikoneen.
Mitä juhlavieras Jordan sanoikaan mittavassa puheessaan, jossa hän muisteli kaunosieluisesti erityisesti Äänekosken teollista historiaa? Oliko puheessa vihjettäkään tulevasta ratkaisusta? 
Kilpailukykyvaatimustensa ohella Jordan kehui Äänekosken yrittäjämyönteisyyttä, infrastruktuuria ja innovatiivisuutta. Ja harmitteli sitä, miten valtio ajaa kuntia ahtaalle.
Äänekosken tilanteessa Jordan näki kuitenkin paljon hyvää:
"Kaupunki on muuttovoittoinen ja yritystoiminta on monipuolista ja elinvoimaista, jolloin myös veropohjan vakaus on ennustettavaa."
Veropohjan ennustettavuuden kanssa nyt kävi vähän niin ja näin. Jos M-realin irtisanomiset toteutuvat täysmääräisinä, tulee Äänekosken talouteen arviolta noin miljoonan euron ylimääräinen miinus, jota ainakaan päättäjät eivät osanneet ennustaa.
Nyt menee tehdas. Silti Jordan - tiesi hän päätöksestä jo puheensa hetkellä tai ei - ei ollut innokas kannattamaan esimerkiksi bioenergialaitosta tilalle. Äänekoskihan kuuluu niihin paikkakuntiin, joissa on haviteltu biodiesel-tehdasta.
"Into ohjata uusiutuvaa metsäbiomassaa energiantuotantoon on metsäteollisuuden kipailukykyä ajatellen ajautunut vaaralliselle ylilyöntien alueelle", Jordan linjasi Äänekosken Liikuntatalon lattialla puhuessaan.
Samalta paikalta Matu Asikainen heitti aikanaan monesti kolmosia pussiin, mutta se on eri juttu. 
Hienopaperin heikosta jamasta Jordan ei sanonut sanaakaan. Ei tosin myöskään kartongin paremmista näkymistä. Logistiikasta Jordan kuitenkin puhui. Hän korosti kuljetusten muodostavan 15-20 prosenttia metsäteollisuusyritysten kaikista kustannuksista.
"Onkin ensiarvoisen tärkeää luoda Suomelle kokonaisvaltainen logistiikkastrategia, jolla varmistetaan vientituotteiden häiriötön ja sujuva kuljetus kohdemarkkinoille. Jo pelkästään kotimaamme sisäiset etäisyydet ovat pitkät", Jordan muistutti ja kehui sitä, miten Äänekoski yrittää saada liikenneoloja paremmiksi.
Puheensa Jordan päätti seuraavasti:
"Äänekoski on ollut suotuisa sijaintipaikka Metsäliitto-konserniin kuuluvalle teollisuudelle. Yhteistä historiaa on jo liki 60 vuotta. Hyvästä yhteistyöstä haluamme lausua kiitoksemme ja antaa täyden tunnustuksemme kaupungillenne. Haluan omasta ja Metsäliitto-konsernin puolesta esittää lämpimät onnittelumme ikinuorelle 100-vuotiaalle Äänekoskelle!"
Siinä se. Vaikea puheesta on lukea viestiä tulevasta. Tunnustus tuli ja onnittelut päälle. Varsinaista satavuotislahjaansa Metsäliitto kuitenkin panttasi vielä viitisen viikkoa päälle.
Tuoreiden tietojen mukaan Metsäliitolla pyyhkii hyvin. Toivottavasti pyyhkii jatkossakin, jotta jäljellejääville savupiipuille riittää käyttöä.
Tänä vuonna Metsäliitto on tehnyt voittoa 311 miljoonaa euroa, vaikka yleinen talouden epävarmuus, paperin ja sellun heikentyneet markkinat ja tehtaiden alasajot ovatkin syöneet tulosta. Heikoin lenkki, M-real, on tehnyt voittoa vain miljoonan.
Vuorineuvos Jordan osaa "tehdä voittoa" itsekin. Viime vuonna Jordan sai palkkatuloa 1,99 miljoonaa euroa. Lisäksi rikkauksia kertyi pääomatuloista, tosin vain vajaat 1,4 miljoonaa euroa.

2 kommenttia:

  1. Huom. Terho: Metsäliitto ei ole voinut tehdä voittoa tänä vuonna 311 miljoonaa, koska vuosi on vielä kesken. Muuten erinomainen kirjoitus, joka antoi paljon ajattelemisen aihetta.

    VastaaPoista
  2. Aikamuodosta voi aina saivarrella... Minä olen syönyt tänä vuonna kymmenen porkkanaa - vaikka vuosi on vielä kesken...

    VastaaPoista