tiistai 13. maaliskuuta 2012

Äänekoski jäämässä partneritta?

The Suuri Kuntauudistus lähestyy! Paniikkitunnelma kasvaa. Monessa kunnassa mietitään, pitäisikö jotain nyt tehdä? Vaiko sitten ei?

Olo on vähän kuin ei-kaikista-komeimmalla eikä-kaikista-rohkeimmalla pojalla tansseissa. Parhaat tytöt ovat jo parketilla kuiskimassa kilpakosijoita korvaan.

Totuus alkaa paljastua Äänekosken osalta aika ankeana – ainakin, jos tavoite oli päästä saatille.

Uutinen päivän (13.3.) Keskisuomalaisessa vihjaa selvästi siihen suuntaan, että naapurustossa ollaan jo katseltu uuden torpan paikkaa. Joko tosissaan tai ainakin melkein.

Rukkasia näyttäisi tulevan joka suunnasta. Vaikka toisaalta – eihän Äänekoski ole oikein tosimielellä kosimaan ryhtynytkään.

Jos vyyhti lähtee purkautumaan, on avainroolissa tietenkin Jyväskylä. Eilisessä valtiovarainministeriön maakunnallisessa kuulemistilaisuudessa Jykylän pomo Markku Andersson ja meidän lähinaapurimme Laukaan nokkamies Esko Koliseva olivat yksimielisiä: Jyväskylän seutu jaettaisiin kahteen vahvaan peruskuntaan, Jyväskylään ja Laukaaseen.

Jyväskylä söisi himoamansa Muuramen ja Laukaa nappaisi Konneveden. Muurame ei liitosta halua, mutta Konnevesi on jo päässyt parketille saakka.

Erikoista ehdotuksessa on se, että "muut selvitysalueen kunnat saisivat suuntautua mielensä mukaan". Tämä saikin aina nokkelan Mauri Pekkarisen (kesk.) vertaamaan esitystä "vähän etupiirijaolta kuin Molotov-Ribbentrop-sopimukselta".

No, Äänekosken kannaltahan tämä tarkoittaa sitä, että ilmansuunnista itä ja etelä ovat jo menetetyt. Ääneseutuun kuulunut Konnevesi olisi ollut se luontevin kumppani kuntaliitokselle, mutta se juna näyttää jo menneen.

Jossain kohtaa on ehdotettu kuntaliitosta Laukaankin kanssa. Vahvasti Jyvässeutuun kiinnittyneen Laukaan purtta ei kyllä hevillä "väärään suuntaan" eli pohjoiseen käännetä. Maaseutuvaltaisessa mahtipitäjässä ei varmaankaan haluta kimppaan himppa isomman tehdaskaupungin kanssa.

Etupiirijako tarkoittanee sitä, että Laukaan käsiin jäänee Hankasalmi. Ehkä Uurainenkin?

Äänekoskikin voisi olla Uuraisille vaihtoehto, ovathan kunnat tehneet jo yhteistyötä Hirvaskankaan ja Kangashäkin alueella. Luonnollisempi suunta Uuraisillekin on silti suuri ja mahtava Jyväskylä. Toisaalta kyse on maalaispitäjästä, jolle henkisesti luontevampi suunta olisi Saarijärvi.

Niin, Saarijärvi? Äänekosken johto on jo ilmoittanut, että jos johonkin suuntaan pitäisi liitoksia miettiä, niin poikittaissuuntaan eli itään ja länteen. Tämä tarkoittaisi sitä, että Konneveden (meni jo?) lisäksi Uurainen (meni jo?) ja Saarijärvi olisivat luontevimmat kumppanit.

Poikittaiskunnan eväät näyttävät jo syödyn. Ja Saarijärvellekin luontevampi suunta näyttäisi olevan omat "takamaat" kuten Kannonkoski ja Karstula.

Eli Äänekoskelle olisi jäljellä vain se, mitä ministeriö suuressa viisaudessaan ehdotti eli pohjoinen suunta – ilman Konnevettä. Tuorein printti-ÄKS jo visioi Konginkankaan Kalaniemeä valtavien etäisyyksien Uudemman Äänekosken keskustaajamaksi. Eli ei mitään järkeä.

Eivätkä Viitasaari ja Pihtipudas myöskään halua Äänekosken suuntaan.

Summa summarum: Äänekoski on jäämässä yksin. Käykö niin, että kaikki muut keskisuomalaiskunnat tekevät lähivuosina huikeita rakenneratkaisuja ja järkeistämisiä, mutta Äänekoski ei? Jäämmekö totaalisesti yksin? Tuhoudummeko isojen puristuksessa?

Mikä meissä on vikana? Selvähän se: olemme se ruma tehdaskaupunki, jossa on ihan liikaa vasemmistolaisia. Ei taida kuntataloutemmekaan vakava tila ketään houkutella. Veroprosenttimme on tapissa. Samoin työttömyysprosentti.

No, mutta hei! On asioissa hyvätkin puolensa. Kuten se, että Äänekosken Kaupunkisanomien ei tarvitse tehdä juttuja esimerkiksi Pihtiputaan Elämäjärven pilikkikisoista. Ei me sinne jakseta lähteä!

Meille riittää Uusi Äänekoski! Ikuisesti!!!

Paitsi että yksi kortti on kääntämättä, sillä yhden rajanaapurimme kanssa keskusteluja ei tietääkseni ole käyty.

Vesanto, here we come! Aletaan savolaisiksi!


3 kommenttia:

 1. Tässähän se tuli: "olemme se ruma tehdaskaupunki, jossa on ihan liikaa vasemmistolaisia. Ei taida kuntataloutemmekaan vakava tila ketään houkutella. Veroprosenttimme on tapissa. Samoin työttömyysprosentti."

  Todella houkuttelevaa :D
  Itse ihmettelen mitä ylipäätään vielä asun täällä!!!

  VastaaPoista
 2. Uuraista pitäisi kyllä houkutella nyt aivan tosissaan.

  VastaaPoista
 3. No ei kai Uurainen niin tyhmä ole, että lähtisi Äänekosken kelkkaan?!

  VastaaPoista