torstai 17. toukokuuta 2012

Älä tee työtäsi!

Eilen, keskiviikkona, koin jotain hämmentävää. Henkilökohtaista elämääni tapahtunut ei hetkauttanut, mutta ammatillinen minäni pistettiin kyllä koetukselle.

Lähdetään liikkeelle Journalistin ohjeista. Kolme ensimmäistä ohjetta ovat seuraavat:

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.
3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Tapahtui siis seuraavaa: ensin sain meilin eräältä Äänekosken kaupungin virkamiesjohtoon kuuluvalta henkilöltä. Viestin lähtökohtana oli tieto siitä, ettei ensi viikon maanantaina pidettävän kaupunginhallituksen kokouksen esityslista ole vielä valmis. Helatorstain vuoksi lista julkistetaan vasta huomenna perjantaina.

Meilin ydinasia tuli kuitenkin ilmi seuraavilta riveiltä (joita hieman tiivistin): "Toivon kovasti malttia teiltä nyt tässä meille ihan riittävän vaikeassa asiassa. Toivon, ettette lähtisi haastattelisi yksittäisiä henkilöitä ja poliitikkoja ennen maanantaita. On todella kova juttu saada tämä kokonaisuus pidettyä hallinnassa."

Meili oli lähetetty minun ja Äänekosken Kaupunkisanomien lisäksi kahdelle muulle lehdelle ja niiden yhteensä kolmelle toimittajalle. Nämä kaksi muuta lehteä eivät toki ole aidosti äänekoskelaisia vaan Jyväskylässä toimivan pörssiyhtiön omistamia.

No, se on eri juttu. Virkamiesjohtajan toiveelle tuli hetken päästä lisää painoa, kun poistuin ÄKSän toimituksesta ja kohtasin samaisen henkilön kadulla. Hän tahtoi henkilökohtaisesti vielä korostaa toiveensa tärkeyttä.


ITSE TOIVE on hyvin ymmärrettävä (kaupungin tiedote taloustilanteesta täällä: http://www.aksa.fi/tiedote_kaupungin_talouden_vakauttamisohjelman_etenemisesta_ja_sisallon_linjauksista).

Ennen yhteydenottoja ehdin jo hetken pohdiskella, miten tärkeää talouskysymystä lähestyisi. Tiedän hyvin, että kaupunkilaiset ja henkilöstö kaipaisivat kuumeisesti tarkempia tietoja suunnitelmista.

Tässä suhteessa kaupungin johdosta esitetty pyyntö on vakavassa ristiriidassa Journalistin ohjeiden kanssa. Tällaiseen pyyntöön ei missään tapauksessa saa suostua.

Suomeksi pyyntö minulle ja kollegoilleni oli siis seuraava: Älä tee työtäsi!

Tilanne kadulla oli siis melko hämmentävä. Olin itse hyvällä tuulella, vähän kesälomatunnelmissakin (olin juuri rankan työputken päätteeksi tajunnut, että juhannukseen on enää vain vähän yli kuukausi). Aurinko paistoi, ja ajattelin, että loppuviikon ajan tekisin mahdollisimman vähän töitä tietokoneen ääressä (no, tässä sitä taas istutaan…).

Ymmärsin myös toivomuksen aitouden. Sotkussa on varmasti tahoja, joiden näkökulmasta olisi parempi, ettei asioita mutkistettaisi julkisuudessa nyt enempää. 


TIETYSTI MEDIAN on joskus hyvä olla myös varovainen. Tavallaan tässä ollaan samassa veneessä. Äänekosken etuahan Äänekosken Kaupunkisanomatkin ajaa.

Toisaalta: riippumattoman tiedotusvälineen ja riippumattoman toimittajan on kuitenkin aina pystyttävä katsomaan venettä myös ulkopuolisen silmin, vapaasti. Kyseessä on nimenomaan se, että journalistin on oltava ennen muuta lukijan asialla.

Tähän vastakkaisasetteluun olen törmännyt urallani lukuisia kertoja, esimerkiksi yhdessä roolissani eli koripallotoimittajana. Ei ole kuin pari viikkoa siitä, kun Namika Lahden nokkamies pyysi, etten kirjoittaisi seuran talousongelmista, sillä se saattaa vaikeuttaa seuran tilannetta entisestään.

Tuota toivetta en täydellisesti noudattanut, sillä mainitsin asiasta Veikkaajan lyhyessä korisraportissa. En kuitenkaan kirjoittanut Namikan tilanteesta ihan kaikkea, mitä tiesin. Joskus pitää tehdä kompromisseja (sori, Veikkaajan lukijat!).

Toki toimittaja ymmärtää ilman kehotustakin olla kertomatta kaikkea. Useimmiten syyt ovat inhimillisiä, henkilöiden yksityisyyttä suojelevia.

Mutta kun kyse on suurempia ihmisjoukkoja koskevista kysymyksistä, kuten tässä tapauksessa, niin pyyntö olla kirjoittamatta on – Journalistin ohjeita tulkiten – enemmänkin pyyntö puuttua asiaan!

En kuitenkaan ole nyt varma, mitä tehdä. Lyhyt juttuhetkemme kadulla oli lämminhenkinen. Myöntelin ymmärrystäni ja puolittain lupailinkin, etten nyt varta vasten lähde soittelemaan poliitikoille. 


OLIN SIIS löysä paska. Ei journalisti noin saisi luvata – edes puolittain! Mutta kun oli niin mukavaa kun aurinko paistoi… Yritin kyllä saman tien paeta lupauksesta sanomalla "että pitää katsoa, mitä tapahtuu".

Vielä en ole soittanut kenellekään johtavammassa roolissa olevalle päättäjälle. Yksi tosin soitti minulle, kun laitoin hänelle toivetta ihmettelevän tekstiviestin. En kuitenkaan haastatellut häntä aiheesta.

Voi olla, että noudatan toivetta ja annan asian olla maanantaihin. Mutta tämä blogi-kirjoitus minun oli ihan pakko kirjoittaa, sillä Te, hyvät ÄKSän lukijat, olette niin arvokkaita ihmisiä, että ansaitsette tietää, mitä kulisseissa pelataan. Virkamiehen toivomukseenhan ei liittynyt toivetta siitä, etten saisi toiveesta kertoa kenellekään.

Pallo on nyt Teillä, joille me journalistit olemme vastuussa. Hyvät lukijat, onko parempi pitää turpa kiinni? Vai onko parempi yrittää avata vakauttamisohjelman sisältöä ennen kuin hallitus istuu maanantaina alas?

Viestini kaikille on yksinkertainen: tehkää työtänne! Tämä koskee niin kaupungin johtoa kuin luottamusmiehiäkin. Ja kaupungin työntekijöitä – ainakin niin kauan kuin palkkaa maksetaan…

Tämä siis kaikella hyvällä toiveen esittäjää ja päättäjiä kohtaan. Ainahan sitä saa toivoa, etten tekisi työtäni!

Lääkärillä on ammattietiikkansa. Niin on myös kaupungin virkamiehellä ja toimittajallakin. Yksi velvollisuuteni on torjua painostus ja houkuttelu.

Hitto, hieno kevätpäivä! Jospa kuitenkin saisi tän helatorstain olla miettimättä enempää moisia. Nyt ulos!


11 kommenttia:

 1. Ei kysyvä tieltä eksy.

  VastaaPoista
 2. hyvä Terho Vuorinen jos sinä et tee työtäsi on turha esittää toimittajaa. Toimittaja antaa tietoa puolueettomasti. Äänekoskella on ollut juuri se ongelma ettei tiedoteta. Päätökset yritetään juntata läpi ilman, että asioihin ehtii vaikuttaa. Lehdistön ääni on viime ajat myötäillyt virkamiehiä ja jättänyt kuntalaiset hijaiseksi. Ymmärrän ettei esim. henkilökohtaisilla asioilla "retostella" mutta asiallisesti tiedottaminen on eri asia. Virkamiehen kuuluu antaa ajantasaista, todellista tietoa kysyttäessä. Harva asia on todella salassa pidettävää lain mukaan. Voisiko joku ajaa tavallisen Äänekoskelaisen asiaa, eikä HYMISTELLÄ PASKAA... odotatko jonkun taputtavan päätäsi ja toteavan että teit oikein Terho kun et tee työtäsi, no huh huh ehkä on sitten aika miettiä mitä sinä haluat tehdä. Olla toimittaja vai esim. tehtaalla töissä. Siellä kun tunnutaan tietävän asiat ennen ammattilaista.

  VastaaPoista
 3. Onko Äänekosken etu olla tiedottamasta asioista. Luulin ettei meillä isoveli valvo mutta taitaa valvoa ja tiukasti. Kenen etu toteutuu jos päätetään asioista niin ettei kuntalaiset saa niistä etukäteen tietää. Luulisi tällä salailulla, että ollaan tekemässä jotain missä ei kuntalaisia ajatella ja laki toteudu.

  VastaaPoista
 4. onkohan kaupungintalolla epäilys ettei vastuuvapaudetta jäänyt kaupunginhallitus olisi talutusnuorassa. Ehkäpä hallitus saattasi tehdä jotain mitä ei virkamies aja?

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksista! Viitaten toisen "Anonyymin" vastaukseen näyttää siltä, että tässä kohtaa on syytä täsmentää omaa rooliani: olen "vain" oto-päätoimittajana ÄKSässä. Olen siis freelancer, jonka ansiot tulevat aivan muualta.

  Nyt juuri katson ansainneeni muutaman vapaapäivän (hiton rankkoja työviikkoja takana). Huomenna teen kyllä duunia, mutta taas kerran maksavalle asiakkaalle. Viikonlopuksi on paljon muuta ohjelmaa. Joten käytännössä en edes ehtisi puuttumaan tähän asiaan ennen kuin maanantaina – jos silloinkaan.

  Poikkesin nyt tietokoneelle, mutta kohta lähden taas ulos ihan omiin hommiin. En siis kaipaa päänsilityksiä. Katsoin vain velvollisuudekseni kertoa sen, miten mediaan yritetään vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kannattaa ehkä miettiä miksi kirjoitit edes asiasta blogiisi jos et aikonutkaan paneutua asiaan. Jokainen tarvitsee vapaapäivänsä mutta kummastuttaa tapa jolla toit taustoja esiin. Äksän olen luullut olevan kaupunkilehti jossa on mainosten lisäksi ihan uutisiakin. Ihan oikeana lehtenä olen sitä tähän asti pitänyt, kiitos oikaisusta. Tajuan nyt, että se on harrastus, joka ei velvoita ajantasaisuuteen.

   Poista
  2. Se, etten itse pysty täysillä ÄKSään paneutumaan, ei välttämättä ole lainkaan pahaksi lehdelle! ÄKSässä on useita muita osaavia tekijöitä, joille lehti on se ensisijainen työ. He tekevät mainiota lehteä - edelleen!

   Poista
  3. Hienoa, nyt he voivat meitä valaista ko.asiassa.

   Poista
 6. Sille virkamiehelle joka on pyytänyt tietoa panttamaan ensimmäisenä postimerkki perseeseen, ja ei mitään kultaista kädenpuristusta. Toivottavasti johtoporras saisi sakot niin että tällainen pienipalkkaisten veromarkkojen löperö tuhlaaminen tuntuisi lompakossa. En sääli yhtään tätä herrakerhoa.
  Hyvä Terho kun kerroit tuon, tuosta jo näkee mitä porukkaa kaupungintalolla majailee... luulevat näköjään olevansa Jumalasta seuraavia.

  VastaaPoista
 7. Luettuani tuo omantunno pohdiskelun niin sinulla ei taida toimittajana olla muuta mahdollisuutta kuin tehdä se juttu ja ennen maanantaita.

  VastaaPoista
 8. Entäpä jos lääkäriä pyydettäisin että älä tutki tuota potilasta kuin vasta maanantaina, se on niin vaikea tapaus ja ei haluta sitä töihin ensiviikolla...

  VastaaPoista