keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Apusen Masa – OMG!

Meillä on ihan hyvä pressa, tuo Niinistön Sale. Vähän erilainen kuin Halos-Tarska, eikä se nyt välttämättä ole mitenkään huono juttu.

Salella on yritystä, rohkeutta ja näkemystä. Se on hyvä. Huoli nuoristakin vaikuttaa aidolta. Siksi tämä kohua nostanut syrjäytymisen ehkäisyyn tähtäävä Tavallisia-kampanjakin. Kaikki teot hyvän asian puolesta ovat arvokkaita. Eli tunnustusta Niinistölle, vaikken ole nettikampanjaan kovin syvällisesti tutustunutkaan.

Kampanjan holhoavaa asennetta kohtaan on esitetty kritiikkiä. Ei yllättävää. Kärkkäimmät äänenpainot ovat tulleet nuoremmalta polvelta, aina yhtä kriittiseltä punavihreältä sektorilta - mitä se sitten tarkoittaakaan.

Kritiikissä on kiistattomasti pointtinsa. Asiantuntijoiden näkemyksiin pohjautuvan kampanjan asenne on kannustavuudessaan turhan setämäinen. Itsestäänselvyyksiä ladellaan, mutta syrjäytymisen syihin puututaan vähemmän. Kaikkien elämä ei loksahda raiteilleen vain sillä, että tehdään arjesta parempi tekemällä tavallisia asioita.

Tietysti kritiikki lyö osin yli. Elitististä asennetta vieroksuvan punavihreän tehtäviin kuuluukin toitottaa, mitä skeidaa ylhäältä niskaan lapioidaan. Oikein luettuna kritiikki auttaa suhteuttamaan asioita, tuomaan erilaista näkökulmaa ja ehkä myös ehdotuksia siitä, mitä muuta voisi tehdä, jotta tuloksiakin tulisi.

Mutta sitten meillä on tämä Ylimielisyyden Huippu, Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) johtaja Matti Apunen, oh my god! Tiistain Hesarin kolumnissa Apunen puolustelee Niinistön kampanjaa ihan asiallisesti, mutta kirjoituksen motiivi on toinen. Apuselle tärkeintä on toisinajattelijoille v-ttuilu.

Masa on rento veikko, mainio kirjoittaja, selkeä älykkö. Nyt Masa on asemassa, jossa hän voi aidosti todistaa olevansa muita parempi. Aamulehden päätoimittajana (2000–2010) joutui vielä vähän pitämään sordiinoa päällä.

Kampanjaa kritisoivia nuoria naisia tytötellessään hän paljastaa asenteensa turhankin selvästi. No, varmaan se on tahallista. Onhan Masalla varaa. Masa kun nyt vaan on niin paljon kaikkien toisenlaisista näkökulmasta asioita pohtivien nuorten yläpuolella. Nää nuoret kun ei noin vaan Hesarin kakkossivulle pääsekään!

Kriittinen nuori on Masan mielestä perseestä, sellaisen suu pitää tukkia. Syrjäytynyt nuori on säälittävä, mutta kyllä se siitä, kun kerätään yhdessä koulukasviota.

Apunen hyökkää muun muassa "poliittisia päätöksiä" vaatineen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton (Vino) puheenjohtajan kimppuun: "Mil­lai­sen ar­mei­jan so­siaa­li­työn­te­ki­jöi­tä tar­vit­sem­me ovien taak­se päi­vys­tä­mään ja val­vo­maan, jos van­hem­pien ja su­ku­lais­ten jo­ka­päi­väi­set kei­not ovat mi­tät­tö­miä ja nau­ret­ta­via?" Apunen kysyy.

Jep. Uskoisin, ettei "poliittisilla päätöksillä" tarkoiteta sitä, että sosiaalityöntekijöiden armeijaa pitäisi erityisesti kasvattaa. Kyse on suuremmista rakenteellisista muutoksista. Poliittisista arvovalinnoista.

On selvä, että isot laivat kääntyvät hitaasti ja ettei erilaisille tukitoimille voida kaivaa tarpeeksi rahoitusta ihan tuosta vaan. Ja ehdottomasti on selvää, että Apusenkin peräänkuuluttamaa yhteisöllisyyttä kaivataan kipeästi lisää. Mutta Apusen asenteesta haisee pahasti se, ettei hän oikeasti tiedä, missä mennään.

Itse kävin tiistaina Keuruulla toimittajan ominaisuudessa selvittelemässä edeltävän yön henkirikoksen taustoja. Suosittelen Masallekin vastaavissa kaupungin vuokra-asunnoissa elävien ihmisten kohtaamista.  Siellä huomaa, ettei rakenteellinen, periytyvä työttömyys katoa yhdessä pullaa leipomalla.

Kaikki Keuruun ketvelniemeläiset syrjäytyneet eivät ole Apusen viittaamalla tavalla "vakavasti masentuneita" tai "murentaneet elämäänsä viinalla ja huumeilla". On vain niin, että turhan monelta heistä puuttuu usko parempaan tulevaisuuteen. Näköalattomuuteen on totuttu, sen kanssa vaan elellään. Syrjässä ollaan ja pysytään, mutta onneksi pullo tai pilleri tuo välillä lohtua.

Ja kun oikein elämä murjoo, niin esille otetaan puukot ja ampuma-aseet. Sitten riittää taas töitä iltapäivälehden toimittajallekin...

Uskon vakaasti, että Niinistö on oikeasti huolissaan syrjäytyneistä. Apusta asia ei taida kiinnostaa kakkasen vertaa.

Jos olisin kaikkien muiden yläpuolella kuten Apus-Masa, niin pysyisin siellä ja antaisin nuorten tuoda näkemyksiään esille, niitä kriittisiäkin. EVA-pomona keskittyisin edistämään "suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä" – kuten elinkeinoelämän rahoittama toimija kotisivullaan julistaa.

Toinen poiminta julistuksesta: "EVA rohkaisee myös elinkeinoelämää katsomaan peiliin, kun se on tarpeen". Onko oma peili hukassa, Masa?

2 kommenttia:

  1. Terho on oikeassa. Olisi hyvä, jos syrjäytymisestä jakaisivat puheenvuoroja ja puheenvuoroista tuomioitaan lausuisivat ne, joita syrjäytyminen aidosti - yhtään - kiinnostaa.

    VastaaPoista
  2. Hyvä, mutta onhan Apunen muutenkin aika erikoinen:
    Aamulehdessä hän ihan tosissaan esitti kokonaisen artikkelin mitalla ajatuksiaan, joka hän veti otsikon alle, että George W. Bush on väärinymmärretty nero.

    VastaaPoista