maanantai 22. lokakuuta 2012

Ihanat vaalikoneet!


Jotkut kuntavaaliehdokkaat varmaan pohtivat, miten median edustajat suhtautuvat politiikkaan itse. Muutama on tullut vaalikentillä asiasta juttelemaankin.

Kysymys on tietysti henkilökohtainen, enkä puolueettoman lehden päätoimittajana lähde omaa äänestyskäyttäytymistäni kovin äänekkäästi toitottamaan. Eikä omilla poliittiisilla valinnoillani ole mitään merkitystä esimerkiksi ÄKSän journalististen päätösten kannalta.

Kuten ei ole – tai ei ainakaan pitäisi olla – sillä, miten kommunistiopettaja kohtelee porvariperheen lasta tai vihreä lääkäri perussuomalaisten kannattajaa.

No, mennään asiaan. Tykkään netin vaalikoneista ja kaikista muistakin asioista, mitkä tuottavat listoja ja tilastoja. Nyt olen ehtinyt käymään ymmärtääkseni kolmessa merkittävimmässä Äänekosken ehdokkaita käsittelevässä vaalikoneessa (Yle, MTV3, Keskisuomalainen).

Kerrotaanpa siis, minkä puolueiden edustajat olivat kärjessä eri vaalikoneissa (jätetään nyt kuitenkin ehdokkaiden nimet pois…).

Ensin Keskisuomalaisen kone: 1) Keskusta, 2) Kristillisdemokratit, 3) Kokoomus, 4) Vasemmistoliitto ja SDP (tasapeli).

Ja sitten Yle: 1) Keskusta, 2) Vihreät, 3) Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto (tasuri), 5) SDP ja Vihreät (tasuri)

Tässä vaiheessa mainittakoon, että KD-ehdokas ja Vasuri-ehdokas olivat molemmissa kärkiviisikoissa samat.

Ja lopuksi vielä Maikkarin Top 5: 1) SDP, 2) Keskusta, 3) Keskusta, 4) Vihreät, 5) Keskusta.

Lopulta siis kävi niin, ettei kukaan yksittäinen ehdokas päässyt kaikissa vaalikoneissa viiden kärkeen. Äänekoskella tyrkyllä olevista puolueista vain Perussuomalaiset eivät saaneet yhtään kärkisijaa.

Tässä kohtaa pitää tietysti muistaa, etteivät läheskään kaikki ehdokkaat ole jättäneet vastauksiaan vaalikoneisiin. Mutta kun nyt tälle tielle lähdettiin, niin ynnätään vielä yksittäisistä ehdokkaista parhaat. Eli joka koneen voittajalle kymmenen pinnaa, kakkoselle yhdeksän ja kymmenennelle vielä yksi pinna.

No, ynnääminen oli aika turhaa, sillä vain kolme ehdokasta pääsi kahdesti kymmenen joukkoon. Eikä kukaan siis päässyt kolmesti. Taaskaan ei ehdokkaiden nimiä, mutta puoluekanta kyllä: 1) KD, 2) SDP, 3) Vas. Ja hei, yhdestä top kympistä löytyi myös persu!

Vielä pikainen vilkaus kolmen koneen häntäpäähän, viiden "huonoimman" ehdokkaan listoihin. Yksikään ehdokas ei ole hännillä kahdella eri listalla. Ja näitä kehnoimpia löytyy viidestä eri puolueesta – vain KD ja SDP loistavat poissaolollaan.

Kun yksittäisten ehdokkaiden tilannetta vertailee eri koneiden välillä, ovat erot suuria. Ylen seitsemänneksi parhaaksi listaama keskustalainen onkin Maikkarin koneen mukaan kolmanneksi huonoin! Keskisuomalaisen koneen kymmenenneksi huonoimmaksi sijoittunut vihreä oli taas MTV3:n listalla kahdeksanneksi paras. Jne.

Mitä tästä opimme? Emmepä juuri mitään. Vastasin koneiden kysymyksiin mahdollisimman rehellisesti, mutta erot silti valtavia. Eli eihän vaalikoneita voi ottaa vakavasti.

Selvää on, etteivät tekemäni testit vaikuta käytännön äänestyspäätökseeni. Tilastojen ystävä vain tykkää niillä leikkiä!

Hän, jota todennäköisesti äänestän, oli Maikkarin koneella kuudes, Ylen koneella 12:s, mutta Keskisuomalaisen koneella vasta sijalla 30.

Lopuksi voisikin kysyä, mitä tämä kertoo eri tiedotusvälineiden luotettavuudesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti