torstai 4. lokakuuta 2012

Oliko Aubrey ankka?

Oi, Oopri, minkä teit! Ja tyhmä Koripalloliittokin
meni uskomaan "huhuja"!
Jos provosoidaan, niin ei pidä provosoitua. Mutta kun kyseessä on suhteellisen pieni asia, niin antaa mennä!

Että hei, kamoon, kokenut kollega siitä toisesta paikallislehdestä! Tänä iltana nähdään varmaan Huiman korisnaisten SM-sarja-avauksessa, joten lämmitellään tapaamista tässä.

Asia: ÄKS uutisoi viime viikolla, että amerikkalainen ammattilaiskoripalloilija Aubrey Conerly on liittymässä Huiman miesten treenivahvuuteen. Koripalloliitto noteerasi uutisemme ja teki siitä oman pätkänsä basket.fi-sivustolle, joten uutisesta tuli valtakunnallinen.

ÄKS oli oikeassa. Conerly oli jo liittymässä harjoitusvahvuuteen ja oli osa joukkuetta maanantaisessa Suomen cupin pelissä, vaikkei voinut vielä pelata. Pian Conerly sai kuitenkin try-out-sopimuksen Saksaan ja lähti ymmärrettävästi kovempipalkkaisen pestin perässä Bundes-maahan.

Tämä kaikki on faktaa, jonka voi tarkistaa esimerkiksi Huiman kakkosvalmentaja Pena Rannalta. Huiman kotisivuillakin kerrotaan Conerlystä. Samoin torstain Keskisuomalaisessa.

Mutta mitä luki tänään Sisä-Suomen Lehdessä? Näin: "Viikolla Koripalloliitto tiedotti huhuihin luottaen Huimallekin tutun Aubrey Conerlyn tulosta Huimaan. Uutinen oli kuitenkin ankka, sillä Conerly pelaa kauden Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla."

ÄKSän tieto oli siis (jostain tuntemattomasta lähteestä kummunnut) huhu, jota (tyhmä) Koripalloliitto uskoi. Sisiksen mukaan huhu oli (täysin perätön) ankka, sillä kaverihan pelaa Saksassa (eikä hänellä ole ollut mitään yhteyttä Huiman kanssa).

Edellisessä kappaleessa siis sitä provosoitumista (suluissa).

Ankalla Sisis ei suinkaan tarkoita, että Conerly olisi ankka vaan että Koripalloliiton julkaisema, ÄKSän tietoihin perustuva juttu olisi ns. uutisankka. Katsotaanpa pikaisesti, mitä kaikkitietävä Wikipedia uutisankasta kertoo:

Uutisankka on tiedotusvälineissä leviävä paikkansapitämätön uutinen, jota luullaan todeksi.

Kuten edellä on todistettu, ei Conerlyn Huima-yhteys ollut ankka vaan täyttä totta. Missään vaiheessa ei ÄKS eikä Koripalloliitto väittänyt esimerkiksi, että Huima olisi tehnyt Conerlyn kanssa pelaajasopimuksen tms.

Tämä olisi siis ollut erittäin helppo tarkistaa, jos a) toimittaja tekisi työnsä kunnolla tai b) tarkoitus ei olisi saada "huhua" levittänyttä ÄKSää huonoon valoon. Oliko kyseessä siis ammattitaidon puute vai tahallinen valehtelu? Vastausta odotellessa...

Tämä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun ÄKSän tekemää työtä yritetään kilpailijan taholta dumpata maanrakoon. Mutta se ei nyt meitä hetkauta, joskus vaan tällaisissa räikeimmissä tapauksissa pitää lukijoita muistuttaa, että ihan kaikkea puppua ei kannata uskoa.

Kaksi asiaa kuitenkin harmittaa. Toivoisi, että kunnianarvoisan historian omaava Sisis a) toimisi asiallisesti ja pitää ensisijaisena lähtökohtanaan totuutta ja b) ei mollaisi hyvää tiedotustyötä tekevää Koripalloliittoa mediakentän monipuolisesta seuraamisesta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti