sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Alkoholivero alas Äänekoskella!


Tallinnan reisiterminaalissa viina liikkuu.


Puhutaanpa nyt asiaa. Eli puhutaan viinasta ja samalla miedommistakin alkoholijuomista. Ja puhutaan verotuksesta.

Sunnuntain lehellä (Sunnuntaisuomalainen, 6. lokakuuta 2013) on laaja artikkeli siitä kuinka viinaa tuodaan kasapäin Virosta, jossa alkoholiverotus on huomattavasti Suomea matalampi. Samalla tietysti pohdiskellaan alkoholin terveyshaittoja ja rallin vaikutuksia Suomen verotuloihin.

Yhtälö on hankala. Sen myöntää soster-ministeri Susanna Huovinen, jonka entisestä kotikunnasta eli Suolahdesta ollaan nyt viemässä Alkoa pois. No, tää Suolahden Alko -jutska ei tähän aiheeseen suoranaisesti liity, mutta sainpa hyvän aasinsillan.

Suurena mediavaikuttajana vaadin nyt Susannalta ja muilta, että alkoholivero on laskettava Äänekoskella alas. Mahdollisimman alas. 

En ota kantaa tarkkoihin lukuihin, sillä en ole niihin lainkaan perehtynyt. Mutta sen olen vuosien mittaan huomannut, että alkoholi on Suomessa aika helvetin kallista.

Maailmalla on reissattu. Tallinnassakin. Ja varsinkin Tallinnasta on tullut tuotua alkoholia joskus niin, ettei ole viinarattaat tahtoneet pystyssä pysyä.

Tosi trokariksi en ole vielä ryhtynyt. Eli autolla (saati pakettisellaisella) en ole käynyt lasteja hakemassa. Mutta nyt sekin on käynyt mielessä, kun olisi painetta ensi kesänä järjestää isot syntymäpäiväjuhlat. Tulee pyöreitä täyteen.

Ties kuinka monta sataa euroa sitä säästää, jos hakisi juhlajuomat heimokansan häppäkaupoista? Toisaalta reissuunkin menee rahaa – ja aikaa, joka ainakin näin pienyrittäjän näkökulmasta on myös rahaa.

Täältä Äänekoskelta on hemmetin pitkä matka sinne Tallinnan-lautoille. Bensaakin palaa. Ja se taas ei ole kovin ympäristöystävällistä. Jne.

Siksi, Susanna, esitän, että alkoholivero porrastetaan Suomessa maantieteellisesti sen mukaan, miten pitkä matka kullakin on halvemman alkoholin hakuun. Tämä jos mikä olisi kansalaisten tasa-arvoa edistävä teko!

Aluepoliittiseen linjaukseen yhtyisivät varmasti mieluusti myös esimerkiksi maakuntamme keskustalaiset kansanedustajat, vai mitä Mauri, Aila ja Anne? Ja, Henna, tämähän kuuluu myös kuntaministerin tehtäväkenttään! Tai sitten ei...

Mutta hommiin siitä! Kerrankin voisitte tehdä päätöksiä, joilla on suuri merkitys isolle osalle tavallisia keskisuomalaisia ihmisiä!

Hieman tarkentaen: alkoholiveroa voisi nostaa selvästi nykyisestä etenkin pääkaupunkiseudulla. Ja esimerkiksi itärajan tuntumassa, josta pääsee vaikka päivittäin autolla hakemaan viinaksia Venäjän puolelta. Myös Turun seudulla veroa voisi nostaa, sillä sieltä pääsee näppärästi verovapaille Ruotsin-risteilyille.

Muualla maassa alkoholiveron pitäisi olla porrasteisesti matalampi. Jos matkaa Tallinnan-lautoille tai itärajalle kertyy yli 200 kilometriä, voisi vero olla sillä ihan matalimmalla tasolla. Niin, ettei reissuun kannata lähteä enää pelkän halvan alkoholin takia.

Karkea esimerkki: tölkillisen olutta saa nyt Tallinnasta ehkä jollain 50 sentillä. Suomessa halvimmat oluet maksavat noin 80 senttiä (+ pantti). Suomen hintoja pitäisi verotuksella porrastaa niin, että Helsingissä tölkki maksaisi alimmillaan noin 90 senttiä, Äänekoskella (ja muualla kauempana) 70 senttiä.

Tällaisen ratkaisun jälkeen moni helsinkiläinen varmasti lähtisi edelleen Tallinnaan juotavaa hakemaan. Mutta viinaralli kauempaa vähenisi selvästi.

Vastavuoroisesti sisämaasta tulisi houkuttelevampi kohde esimerkiksi pääkaupunkilaisten silmissä. Paikallinen kauppa voisi paremmin, kun mökkikaljat – ja samalla kaikki muu – kannattaisi ostaa nimenomaan paikan päältä.

Tiedä, vaikka turismikin kasvaisi. No, ehkä Äänekoskella pitäisi olla jotain muutakin nähtävää kuin halvempi viina.


1 kommentti:

  1. Hyvä idea! Ajatus voisi olla helpompi toteuttaa niin, että Alko ottaisi käyttöön uudet katekertoimet myyymälän sijainnin mukaan. Kate määräytyisi sen perusteella, kuinka kaukana handeli on lähimmästä rajanylityspaikasta tai satamaterminaalista. Tosin tällä ei saattaisi olla sen kummempaa myönteistä vaikutusta - kuten ei olisi veron porrastamisellakaan - Suolahden tai Äänekosken yritystoiminalle, sillä paikkakuntien asukkaat kantaisivat kuitenkin rahansa Jyväskylän Seppälän tai Palokan markettiviinakauppoihin, kuten he nytkin tekevät.

    VastaaPoista