keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Lihatonta ja tosivihreää lokakuuta


Susi syö lampahia. Minä en.


Hei, hei, rakkaat lukijani, jos sellaisia on. Tämän kirjoituksen jälkeen sellaisia on tosin entistä vähemmän. Mutta ei se haittaa.

Ensin johdanto: Olen ikävä ihminen. Osaan toki jossain määrin pitää hauskaa. Ja ehkä olen parhaimmillani jopa melko mukava ihminen. Joskus ainakin.

Mutta toisaalta: typeryys v-tuttaa joskus niin, ettei pysty.

Minua kiinnostaa muutama mielestäni tärkeä asia. Ja muutama oleelliseksi katsomani arvo on minulle tärkeä.

Otan yhden esimerkin molemmista. Ihmiskunnan tulevaisuus on mielestäni tärkeä asia. Ja arvostan älyllistä rehellisyyttä.

Ennen kuin alan enempää vaahtoamaan, muistutan, että tukeudun ajattelussani tieteellisiin faktoihin. Sikäli kuin ne nyt faktoja ovat. Itse en ole näitä faktoja tarkistanut. Ei riitä kapasiteetti.

Mutta luotan niihin, kun en parempaan pysty. Jos joku kumoaa todeksi otaksumani faktat, niin kiitän tiedoista.

Ihan yhtä lailla voi tulla voi tulla kertomaan, jos maailma onkin pannukakku. Tai jos ns. jumala on olemassa.

ASIANI LIITTYY tähän "lihattomaan lokakuuhun". Tarkemmin en ilmiötä tunne, mutta sosiaalisessa mediassa olen nyt kampanjaan – vai mikä se lieneekään – törmännyt.

Henkilökohtaisesti tällainen kuukauden mittainen omantunnon peseminen ei kosketa. Olen pärjännyt mainiosti ilman nisäkkäiden nielemistä jo kohta 25 vuotta.

En väitä olevani mikään täydellinen ekoihminen. Syön usein kassilohta, tonnikalaa ja häkkikanan munia. Ja teen varmasti muitakin syntejä.

Enkä kauheasti jaksa arjessa lihansyömisen vaikutuksista saarnata. Sitä kun kuitenkin haluaisi elää elämää suhtkoht normaalisti. Pitää vaan ajatella, että minkäs teet. On kai sitä muillakin fiksaationsa?

Kerranhan sitä vaan eletään ja muita kliseitä. Eli ollaan nyt ja keskitytään mukavista asioista nauttimiseen – enemmän kuin muiden typeryydestä valittamiseen.

Mutta tehdään nyt poikkeus. Saarnataan ja valitetaan!

JOS JOKU ei luota tieteeseen, niin kannattaa lopettaa lukeminen tähän. Ei muuta kuin kirjettä Korvatunturille.

Fakta: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan karjatalouden vaikutus ilmastonmuutokseen on 18 prosenttia. 

Voin olla tyhmä, mutta nojaudun nyt jonkunlaiseen alkeelliseen logiikkaan. Sen perusteella olen taipuvainen uskomaan, että jos karjatalous – tai ainakin suurin osa siitä – lopetetaan, niin ilmastonmuutos voisi ehkä hoitua kertaheitolla.

No, ehkei moista temppua ihan "kertaheitolla" tehdä, mutta jonkunlaisen siirtymäajan puitteissa se lienee mahdollista.

Ajatelkaas! Ehkä maapallon pelastaminen onkin näin yksinkertaista!

Minulle käy toki muutkin pelastustoimenpiteet. Toivon, vihreästi, että uusiutuvat energiamuodot passittavat kivihiilen ja ydinvoiman historiaan. Tai että joukkoliikenne korvaisi yksityisautoilun.

VOIMME SIIS odotella nyt sitä, että bussiyhteydet muun muassa Sumiaisten ja Äänekosken välillä kohentuvat niin, ettei kukaan enää tarvitse henkilöautoa.

Sitten kun tämä unelma toteutuu, huomaamme, että linja-autoja tarvitaan yhä. Toivottavasti myös tarvitaan elinkeinoelämän tarpeita palvelevia paketti- ja rekka-autoja. Ynnä muuta liikennettä. Lentokoneitakin.

Ja otetaan tähän väliin toinen fakta: koko maailman maantieliikenteen osuus ilmastonmuutokseen on pienempi (15 %) kuin karjatalouden.

Suomeksi: v-tuttaa kaikki tampiot, jotka eivät ymmärrä näistä ilmastonmuutokseen liittyvistä faktoista mitään. Vielä enemmän v-tuttaa kaikki ns. vihreät, jotka hakevat karjatalouden tuotteita marketista – ja kikkailevat sitten politiikassa ihan toisarvoisilla asioilla.

JA NYT yksinkertaistetaan reippaasti: karjatalouden tuotteita ostava vihreä on – konkreettisesti – maapallon suurin paradoksi. Sikäli kuin olen ymmärtänyt maapallon pelastamisen tuholta liittyvän jotenkin vihreiden agendaan.

Tässä kohtaa arvostan paljon enemmän sitä persua, joka menee metsään (jalkapelillä) ja ampuu saaliinsa suoraan luonnosta.

No, näillä mennään. Elämää on monenlaista. Politiikkakin on monimutkainen juttu. Ja vihreissäkin on paljon älyllisesti rehellisiä ihmisiä. Voimia heille.

Monissa muissa puolueissa edellämainitsemiani faktoja ei ole edes otettu vakavasti huomioon. Ymmärrystä heille.

ITSE EN äkkiä keksi mitään ilmastonmuutosta tärkeämpää asiaa, joka pitäisi politiikassa huomioida. Jos siis ajatellaan vähänkin nokkaa pidemmälle.

Politiikassa pitää toki puida myös vähemmän tärkeitä asioita. Tehkää se, arvon poliitikot. Minä nautin mieluummin lihattomasta loppuelämästä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti