perjantai 23. toukokuuta 2014

Bryssel-blogi 2/3: Viileä Virkkunen menossa läpi – entäpä muut keskisuomalaiset?

Tämä on toinen osa pikaisesta europarlamenttivaaleja koskevasti blogitrilogiasta. Ja jännitys vain kasvaa ennen loppuhuipentumaa!PALATAANPA ALKUUN. Kuka ehdokkaista on tosissaan ja kellä on realistinen mahdollisuus mennä läpi? Ja miten sunnuntaina sitten käy?

Kaikki väittävät tietysti olevansa tosissaan – paitsi Jörn Donner. Jörnillä kun riittää pokkaa mihin vaan.

Todellisuudessa tosissaan on aika harva, sillä suurin osa ehdokkaita on niin fiksuja, että he tietävät läpimenon olevan mahdotonta. Mutta vaalikampanjoiden perinteisiin kuuluu valehtelu.

Kellä sitten on realistisia mahdollisuuksia läpimenoon? Keskitytään nyt blogitrilogian avausosassa mainittuihin keskisuomalaisiin ehdokkaisiin.

Osviittaa on saatu erilaisista gallupeista ja muista kyselyistä. Torstaina julkistetun Taloustutkimuksen tekemän ja Ylen julkaiseman kyselyn mukaan Henna Virkkunen olisi varma läpimenijä.

Hyvin todennäköistä. Etenkin jos kokoomus tosiaan saa lisättyä paikkamääränsä kolmesta neljään.

Ja se on todettava, että Pakkoliitos-Virkkusena tunnetun Hennan vaalilause on nerokas: Toiset tykkää, toiset ei. Henna tietää paikkansa, osaamisensa ja osaa olla tyylikkäästi cool.

Faktahan on se, että kun on tarpeeksi vahvoilla, ei tarvitse yrittää miellyttää kaikkia. Useimmissa vaaleissa tulee valituksi, vaikkei kannatus ole täydet sata prossaa.

YLEN TIETOJEN mukaan lähellä valintaa olisivat myös Harakka, Kankaanniemi ja Tynkkynen

Demareista Liisa Jaakonsaari säilyttäisi paikkansa, mutta Miapetra Kumpula-Natri syrjäyttäisi Mitro Revon. Demareissa kisa on ilmeisen tasainen, sillä Yle nostaa kärkikaksikon takaa esiin kuusi muutakin nimeä: Revon, Harakan, Mikael Jungnerin, Riitta Myllerin, Johannes Koskisen ja Nasima Razmyarin (tässä järjestyksessä mainittuna).

Jos äänestäisin naista, suosikkini olisi edellämainitussa porukassa. Perustelut eivät liity politiikkaan.

Persujen kaksi paikkaa ”näyttäisivät menevän” Jussi Halla-aholle ja Sampo Terholle. Edellämainittuun en ota kantaa, mutta jälkimmäinen vaikuttaa ainakin puoliksi fiksulta. Mistähän sekin johtuu?

Oleellista on kuitenkin se, että persuista kaksikon takaa mainitaan vain yksi nimi. Ja se on – tadaa – ex-kd Kankaanniemi! Jos nyt yhtään uskomme Ylen tietoihin, niin persuissa äänet keskittyvät edellämainitulle kolmikolle (demareiden kahdeksikon sijaan).

Kun vielä muistetaan, että gallupien mukaan persut ovat melko lähellä kolmatta paikkaa, niin – oikeesti, hei – eduskunnasta pudonnut Toimi on erittäin lähellä Brysseliä!

TYNKKYSEN ASEMA vihreissä on sekin – Yleen vedoten – kelpo. Puolueen ongelma on se, että viime vaalien yllätys ei toteudu eli vihreiden paikkamäärä on puolittumassa kahdesta.

Ylen mukaan paikka menee ”melko varmasti” Heidi Hautalalle. Tynkkynen on yksi kolmesta kärkkyjästä Tarja Cronbergin ja Anni Sinnemäen ohella. Mutta siis vain, jos toinen paikka säilyy.

Onhan siihenkin mahdollisuuksia. Vihreät ovat aktiivisia EU-asioissa, joten mitä pienempi on äänestysprosentti – eli mitä vähemmän esimerkiksi ailahtelevien persujen ja lamaantuneiden demareiden potentiaaliset kannattajat viitsivät sunnuntaina raahautua uurnille – sitä todennäköisempi on vihreiden toinen paikka.

Muita keskisuomalaisnimiä Yle ei mainitse. Se ei toki tarkoita, etteikö kellään muulla ole mahdollisuuksia. Mutta aika pieniä ne toki ovat.

Periaatteessa potentiaalisista ehdokkaista esimerkiksi Touko Aalto ja Petri Honkonen ovat vielä liian nuoria – eli liian tuntemattomia. Heidän kohdallaan tämä kampanja on rahan panemista pankkiin.

OSAAJIA OVAT myös Mauno Vanhala ja Eila Tiainen. Vanhalan kohdalla ongelma on osin sama kuin Aallolla ja Honkosella: miestä ei tunneta vielä Keski-Suomen ulkopuolella. Mutta nuoreksi lahjakkuudeksi Vanhalaa (tässä kohtaa nimi osuu kohdalleen) ei voi enää kutsua.

Tiainen ei myöskään ole nuori lahjakkuus. Eikä rivikansanedustajan tunnettuus maan mitassa riitä, kun puolueelle tarjolla olevasta yhdestä paikasta ovat kisaamassa muun muassa valovoimainen Li Andersson ja ex-ministeri Merja Kyllönen.

Tiainen on selkeästi täyte-ehdokas. Kuten on vaaleammanpunainen Tuula Peltonen. Velvollisuudesta vaaleihin on lähtenyt myös Mia Puolimatka, joka yrittää liki nollabudjetilla kerätä puolueelle maakunnasta muutamia ääniä. Onnistuessaan täyte-ehdokkaat voivat olla puolueelle arvokkaita, joten tsemppiä vaan kaikille!

Vielä pienemmille puolueille ja heidän ehdokkailleen hatunnosto siitä, että vaaleihin on lähdetty. Yhteisten asioiden hoito on tärkeää ja mielipiteenvapautta pitää kunnioittaa.

Heistä ei kuitenkaan sen enempää. Äänestää saa, jos tuntuu, että on pakko protestoida. Mutta hukkaanhan nuo äänet käytännössä menevät.

MILLAISIA SUOSITUKSIA BLOGGAAJA ANTAA ÄÄNEKOSKELAISILLE ÄÄNESTÄJILLE? TÄMÄ SELVIÄÄ BLOGIN KOLMANNESTA OSASTA, JOKA JULKAISTAAN LAUANTAINA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti