perjantai 31. lokakuuta 2014

Lisää valvontaa kaikkialle!

Caneles via photopin cc


Vanhus kuoli Salossa. Hoivapalveluyrittäjää epäillään murhasta. Valvira vaatii tiukempaa valvontaa.

Syytä eittämättä on. Murhaajia ei pidä päästää vanhusten koteihin. Ei myöskään pedofiileja päiväkoteihin.

Jonkinasteista valvontaa on pakko olla – varsinkin jos ihmisten henki ja terveys on aidosti ja suorasti vaarassa. Itse olen liikennevalvonnan suuri ystävä. Tien päällä vaara on konkreettinen ja aina läsnä.

Liikenteessä jokainen rattiin tarttunut on vastuussa. Jos kaikki noudattaisivat liikennesääntöjä, ajaisivat maltillisesti ja ennakoiden, säästyisi valtavasti ihmishenkiä.

ASIOILLA ON kuitenkin eroa. Lupa auton rattiin tulee, jos on saanut joskus hankittua ajokortin. Autoilemaan voi tosin helposti lähteä, vaikkei korttia olisikaan. Valitettavasti.

Esimerkiksi sosiaalipalveluiden kohdalla tilanne on hieman erilainen. Yksittäisellä toimijalla pitää olla hieman laajempi koulutus kuin pelkkä autokoulu. Vanhusta ei pääse hoitamaan ennen kuin on luvat kunnossa.

Autoilemaan pääsee, kun ottaa avaimet kaapista. Tiellä kuolee kansaa jatkuvasti, joskus – kuten Rautavaaran murhenäytelmä osoittaa – myös henkirikoksen uhrina.

Korostan siis sitä, että liikenteessä pistän mielelläni kukkahatun päähäni. Siellä kun oikeasti ”monta vaaraa onpi eessä”.

VALVONTAA SIIS pitäisi lisätä. Nurmeslaisen perheenäidin kaltaisiakin tapauksia pitäisi yrittää ennakoida. Toisaalta myönnetään, että yksittäistapauksiahan nämä.

En tunne Salon vanhussurman taustoja. Voi olla, että hälytyskellojen olisi pitänyt jonkun virkamiehen päässä soida. Voi olla, että valvontamenettelyssä on porsaanreikä. Tai isompikin sianaukko. 

Valvonnan tarkentamiseen on syytä, jos tutkinnan edetessä siltä alkaa näyttämään. Usein erilaiset rikokset ovat kuitenkin sellaisia yksittäistapauksia, ettei niiden ennakointi ole käytännössä mahdollista. Elämä nyt vaan on sellaista, että yllätyksiä sattuu – niin hyviä kuin huonojakin.

Yleisellä tasolla karsastan ajattelua kaikenlaisen ennakkokontrollin jatkuvasta lisäämisestä. Kukkahattua en hevin naulakosta ota.

Perusteluksi riittää ihan vaan yleinen ilmapiiri. Liian monet asiat on tässä yhteiskunnassa tehty liian vaikeaksi. Tätä voi kysyä vaikka ravintola-alan yrittäjiltä.

Toki alkoholi vaarantaa terveyden. Suolaakaan ei pitäisi käyttää liikaa. Eikä sokeria. Saati aspartaamia.

SUOMI ON maailman mitassa uskoakseni aika ääripään maa kielloissa ja valvonnassa. Kun kaikesta tehdään vaikeaa, harva jaksaa mitään yrittääkään.

Tämä heijastuu lopulta talouteen, joka Suomessa on pahasti alamaissa. Nyt siis puhutaan yrittämisestä ansaintamuotona, mahdollisuutena luoda työpaikkoja, lisätä hyvinvointia.

Valvontaa varmasti tarvitaan joissain asioissa lisää. Mutta samalla ääliömäisen turhan pikkuasioiden kontrolloinnin voisi monilla aloilla poistaa kokonaan.

Nuorena olin punkkari, mutten sentään anarkisti. Nyt, viisikymppisenä, anarkismi alkaa tuntua hyvältä ajatukselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti