lauantai 31. tammikuuta 2015

Kaikkea ei tehdä rahan vuoksiLavoire on ranskaa ja tarkoittaa pesuallasta. Kuvan kissaeläin ei liity lainkaan biotuotetehtaaseen. Pe Tor via photopin cc


Investointi on sivistyssana. Vähän niin kuin lavuaari.

Wikisanakirjan mukaan investoiminen on pääoman sijoittamista johonkin. Investoinnin tarkoitus on saada pääomalle tulevaisuudessa tuottoa.

Määritelmästä paljastuu, että näkökulma liittyy liiketoimintaan. Tuotto-odotus tarkoittaa tietysti sitä, että sijoittamalla saadaan lopulta lisää varoja – jotta ehkä voidaan taas joskus tehdä uusia investointeja.

Äänekoskea odottaa Suomen metsätalouden historian suurin investointi. Metsä Groupin osakkeenomistajat päättänevät jo maaliskuussa 1,1 miljardin euron sijoittamisesta uuteen, koko maailman mitassa ainutlaatuiseen biotuotetehtaaseen.

Tämä projekti on jo niin pitkällä, ettei se enää kaadu. Sovittu?

BIOTUOTETEHDAS LIENEE hyvä investointi sijoittajien kannalta. Jättiprojekti tuottaa hyvää myös Äänekoskelle ja ympäristökunnille.

Toivoa sopii, että ”tuotto” on hyvä myös itse ympäristön, siis luonnon, kannalta. Ympäristöluvan perusteella on syytä uskoa, ettei mitään katastrofia ole luvassa, mutta soraääniäkin on. Esimerkiksi kaikki alajuoksun kalamiehet eivät ymmärtääkseni huuda hurraata.

Mutta kokonaisuudessa tehdas on enemmän kuin tervetullut. Yli 20 prosentin työttömyyslukemissa viruvan Äänekosken näkökulmasta kyse on lottovoitosta.

OLEELLISTA ON SE, miten lottovoiton käytämme – siis miten tehtaan alueelle tuovan taloudellisen lisäarvon itse sijoitamme. 

Jos aloitetaan ihan biotuotetehtaan kupeesta, niin sinne kaivataan alan innovaatioita (joka on myös sivistyssana) eli toimijoita hyödyntämään sellun tulevaisuuden mahdollisuuksia. Ala on minulle sellaista hepreaa, ettei tästä enempää.

Paremmin ymmärrän sen, että kaupunkiin tulee paljon uutta toimintaa. Pelkät rakennustyöt työllistävät tuhansia ihmisiä parin vuoden ajan. Tarkoittaa siis, että kaupungissa tarvitaan pian majoitustiloja, ravintoloita ja muita palveluita entistä enemmän. 

Vielä ei näytä siltä, että tämä mahdollisuus olisi suuremmin innostanut sijoittajia liikkeelle. Vaikka olenkin Pub Markuksen suuri ystävä, niin joku vaihtoehtokin olisi paikallaan…

ON MYÖS MUUNLAISIA investointeja kuin bisnekseen liittyvät. Politiikot voivat päättää investoida liikenneyhteyksiin (mikä liittyykin läheisesti biotuotetehtaan toimintaedellytyksiin). Tai esimerkiksi koulutukseen. 

Jos verovaroja sijoitetaan hyviin kohteisiin, nekin kannattavat. Tätä kannattavuutta ei voi aina mitata samalla tavalla rahassa kuin liike-elämän puolella. Sen vuoksi poliitikkojen päätöksissä riittääkin enemmän spekuloitavaa. 

Ja siksi politiikka on niin kiinnostavaa! Eduskuntavaalitkin lähestyvät, ihanaa!

Yksilöiden omat investoinnit itseensä ovat oma lukunsa. Fiksuissa investoinneissa ei tarvitse välttämättä käyttää suuria summia rahaakaan. Liikuntaa, kulttuuria, terve ruokavalio jne.

INVESTOINNEISSA ON siis hyvä ottaa huomioon muutakin kuin taloudellinen tuotto. On pakkokin ottaa.

Kun Äänekoskelle rakennettiin ensimmäisiä tehtaita 1900-luvun taitteessa, omistajien ei tarvinnut isommin ympäristöarvoja pohtia. Työläisen asemakin oli aika heikko.

Kysymys työntekijöistä nousee esille nytkin. Äänekoskelaisena sitä toivoo, että rakennuttajat ja alihankkijat palkkaisivat mahdollisimman paljon paikallisia duunareita. Ja jos raksalle tuodaan ukkoja kauempaa, työehtojen olisi hyvä olla kaikilla kunnossa.

KYSE ON SIIS myös eettisistä ja moraalisista arvoista. Tai jostain sellaisista. Tuollaiset sivistyssanat tähän kohtaan keksin.

Ihminen tekee jatkuvasti omia, arkisia sijoituspäätöksiään, joilla on vaikutusta. Miten paljon tämän sisäfileen valmistaminen on kuormittanut ympäristöä? Onko tämä huivi valmistettu lapsityövoimaa käyttäen? 

Yhteiseen hyvinvointiimme vaikuttaa esimerkiksi se, ostammeko kotimaisia vai ulkomaisia tuotteita. Työllisyysvaikutus olisi merkittävä, jos valitsisimme säännönmukaisesti Suomessa kasvatetun tomaatin espanjalaisen sijaan.

SAMA KOSKEE tietysti pienemmässä mittakaavassa meitä äänekoskelaisia. Itse piti hakea muutama erikoistuote joulun alla Jyväskylästä, mutta aika harvoin sitä erehtyy eurojaan viemään kotikaupungin ulkopuolelle.

Ja jos mahdollista, niin tietysti on hyväksi kannattaa puhtaasti äänekoskelaisia yrityksiä. Etteivät tuotot mene esimerkiksi muualla pääpaikkaansa pitävien pörssiyritysten osakkeenomistajille.

Yksityisen ja taatusti itsenäisen ja erittäin äänekoskelaisen ÄKSän päätoimittajana on hienoa huomata yhteistyön toimivan kaupungissamme tältä osin mainiosti!

ITSE INVESTOIN nelisen vuotta sitten juuri ÄKSään. Koska kyse on teknisesti ottaen liiketoiminnasta, niin periaatteessa tavoitteena on toki saada pääomalle tulevaisuudessa tuottoa.

Voin vakuuttaa, että paino on todellakin sanassa tulevaisuus. Kaikkia asioita ei tehdä rahan vuoksi.

Lopuksi haluan muistuttaa, että vapaapotku kannattaa sijoittaa maalivahdin ulottumattomiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti