maanantai 14. syyskuuta 2015

Pelkurimaisinta on pelätä pelkureita

Terve, olen Terho, perussuvakki (persuv.). Suvakki on kansanomainen, ehkä hieman pilkallinenkin nimitys ihmisestä, joka kuuluu niin kutsuttuun suvaitsevaistoon. Mutta tuo iva ei haittaa, olen siitä jopa ylpeä.

Mistä on kyse suvakkiudessani? Siitä, että mielestäni kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja että maailman erilaisia kulttuureita pitää arvostaa. Kyse on siis ihmisyydestä ja sen laajan kirjon kunnioittamisesta.

En kuitenkaan ole äärisuvakki. Eli en suvaitse suvaitsemattomuutta, sitä, että jonkun rodun edustajat käyttävät valtaansa itseään alemmaksi katsomiaan ihmisiä kohtaan väärin. Sitä, että tällainen harhainen ylemmyys johtaa pahuuteen, ihmisarvon polkemiseen. Tapahtuu se sitten teoissa takia vaikka vain sanoissa.

Ja kyllä, elän kuplassa. Kaikkihan me. Tässä suvakkikuplassa elää paljon sitä unelmahöttöporukkaa, vihervassarijengiä. Mutta on täällä muitakin! Terveisiä muiden muassa Sauli Niinistölle, Juha Sipilälle ja vaikkapa Elisabet Rehnille.

Suvakkikuvani täydentää se, että olen toimittaja, tuon valheita syytävän median edustaja. Kritiikitön pelle. Faktojen vääristelijä. Näinhän monet tuntuvat sosiaalisessa mediassa väittävän.

Tässä kiihkeässä maahanmuuttokeskustelussa olen kuitenkin hyvin pieni tekijä. Esimerkiksi ihan eri kuplassa elävä työmies Matti Putkonen (ps.) ei tunne minua. Tai tietääkseni ei tunne. Toisaalta olis kiva, jos tuntisi. Voisin ehkä joskus päästä niin sanotulle Putkosen listalle.

Suvaitsevuuteen kuuluu, ettei väkipakolla tyrkytä mielipiteitään muille. Joten ihanvapaaehtoisesti jokainen niin haluava voi tämän lukea: Tervetuloa pakolaiset - Welcome refugees! Ei varmaan tullut minään yllätyksenä?

No, pitikö tämä mielipide nyt sitten julkaista näin niinku virallisemmin, blogissa? Piti, tietysti.

Kyse on koko ihmisyyden peruskysymyksistä. Ja siitä, miten ihmisyyttä konkretian tasolla toteutetaan suppeammassa mittakaavassa - kuten vaikkapa Äänekoskella.

Kuntapäättäjät ovat isossa roolissa, mikä nähtiin esimerkiksi Keuruulla, jossa valtuusto kääntyi kansalaisten reaktioiden pelossa turvapaikanhakijoille kaavailtua vastaanottokeskusta vastaan.

En totisesti toivo näkeväni samanlaista raukkamaista näytelmää kotikaupungissani. Mielipidettäni en aio edes Äänekosken valtuutetuille väkisin tyrkyttää, sillä kyse ei ole mistään mielipiteestä vaan on ihmisarvosta. Se on tasan sama kaikilla. Ihmisyyteen vaan kuuluu heikomman auttaminen. Vaikka autettava tulisikin eri kulttuurista.

Tässä asiassa ei voi tehdä minkäänlaisia kompromisseja. Koska ei voi. Tai jos voi, niin silloin toimii epäinhimillisesti.

Tunnen jollain tapaa jotakuinkin kaikki Äänekosken valtuutetut. Olen havainnut kaikissa inhimillisiä piirteitä. Sutaudunkin luottavaisesti siihen, että kaupunkiimme kaavaillut vastaanottokeskukset eivät kohtaa vastustusta.

Toki on mahdollista, että olen huono ihmistuntija. Ehkä valtuustossa on myös poliitikkoja, joiden arvomaailmassa inhimillisyydellä ei ole juuri painoarvoa. Jos vastaanottokeskuksesta järjestetään äänestys, niin silloinhan asia selvenee.

On surkuhupaisaa, miten jotkut päättäjät näyttävät Keuruun tapaan reagoivan "kansan" mamumeuhkaan ja jopa uhkailuun. Ihan tiedoksi, että suurin osa suomalaisista on edelleen oikeita, hyviä ihmisiä, joilla on arvot kohdallaan. He ovat ihan tavallisia, omilla aivoillaan ajattelevia kunnollisia kansalaisia.

Tyypit, jotka järjestelmällisesti lietsovat pakolaispelkoa ja uhkakuvia, ovat selvä vähemmistö. Meteliä he toki pitävät senkin edestä.

Monessa asiassa on syytä yhtyä asialliseen maahanmuuttokriitikkiin. On ihan selvää, että kiihtyvä pakolaisvirta aiheuttaa ongelmia. On ihan selvää, että pakolaisten joukossa on rikollista ainesta ja eurooppalaisen sosiaaliturvan hyväksikäyttäjiä. Joukossa on myös häiriintyneitä yksilöitä, jotka voivat olla vaarallisia.

Mutta mitä sitten? Vapaamatkustajia ja erilaisia ongelmatapauksia on ollut aina ja kaikkialla, jopa tässä lintukodossamme nimeltä Suomi.

Valitettavaa tai ei, mutta maailma muuttuu, sille emme voi mitään. Pointti on siinä, että ongelmat pitää sietää. Yhtäkään hädänalaista ei saa jättää auttamatta siksi, että joku toinen voi tehdä pahaa.

Jokainen voi valita, yrittääkö olla ihminen vai tyytyykö häpeälliseen rasistin rooliin. On aina helpompaa pelätä ja vihata kuin ottaa toinen ihminen vastaan, kuunnella, auttaa - olla hyvä.

Juha Sipilä teki upean teon ilmoittaessaan, että hänen kotinsa on avoin pakolaisille. On mielenkiintoista nähdä, kykenevätkö paikallispoliitikot avaamaan edes tyhjillään olevien kiinteistöjen ovia.

Haluatteko muuten tietää, mikä on kaikista pelkurimaisinta? Se, että pelkää pelkureita.

6 kommenttia:

 1. En pidä pelkoa motivaattorinani. Ajattelen itse asian niin, että tunnustan realiteetit. Toimin liike-elämässä ja kukaties sieltä on tullut tapa pohjata toimintaa faktoihin. Se ei aina ole inhimillisessä yksittäismielessä paras ratkaisu, mutta makrotasolla se tuottaa yksittäistapauksiin ja tunteisiin perustuvaa päätöksentekoa parempaa tulosta.

  Arvostan suomalaistan kulttuuria, mutta myös muita kulttuureja. En kuitenkaan jännitteitä vaalivaa moninaisuutta. Se on pahaksi bisneksille.

  Kuten sinä, en pidä Islamista, sillä se on perusluonteeltaan hyvin intoleranttia. Naskh-opin mukaan esimerkiksi Koraanin mainio toisen suuran 256. jae (5:256, http://tulevaisuus.org/koraani/koraani.php?suura=2#256) on korvattu ykdeksännen suuran viidennellä jakeella (9:5, http://tulevaisuus.org/koraani/koraani.php?suura=9#5). Myöhempi korvaa nashkhin mukaan edellisen.

  Maailmalla olemme nähneet, että Islam toteuttaa muita uskontoja rohkeammin agendojaan. En usko että tämä perustrendi muuttuu kun väestö Suomessa muslimisoituu. On olemassa paljon maita, joissa on kristitty enemmistö ilman että valtio on varsinainen kristitty valtio. Ei kuitenkaan ole olemassa yhtään maata jossa islaminuskoisten määrä on korkea, mutta mikä ei ole islamilainen maa. Mikäli olen tässä väärässä, haastan kaikkia tarjoilemaan parempaa tietoa.

  Näen että kehitys Suomessa johtaa pitkällä aikavälillä islamilaiseen Suomeen. En ota kantaa onko se hyvä vai huono asia, mutta olen huolissani naisten, yleisen tasa-arvon ja vähemmistöjen oikeuksista.

  Tulijat ovat itse monessa mielessä pelkureita: heistä todennäköisesti häviävän pieni osa allekirjoittaa länsimaiset naisten ja vähemmistöjen oikeudet. Se ei ole mikään argumentti käännyttää ketään, mutta haluaisin muistuttaa että käyttämäsi kategorinen jaottelu tulisi kantaväestön sijaan ulottaa myös tulijoihin, sillä he ovat tulevaisuuden suomalaisia.

  VastaaPoista
 2. Edellisen kommentoijan tekstiin kommenttini: mm. Länsi-Afrikassa on demokraattinen tasavalta, Senegal, jonka väestöstä yli 90 % on muslimeja (kirjoittaja yllä käyttää sanaa islaminuskoisia) mutta maa ei ole islamilainen, eli maassa ei noudateta islamin lakia.
  Terholle kiitos tekstistä!

  VastaaPoista
 3. Terhon tytär kun joutuu lapsivaimoksi 11 vuotiaana, niin liekkö mielipide muuttuu. Ollaan ihmisiä ihmisille, jopa näille islamin pedofiieille.

  VastaaPoista
 4. Kiitos asiallisesta kirjoituksestasi Terho,

  mutta käsittämättömän alatyylistä kommentointia en voi ymmärtää.

  VastaaPoista
 5. Suomalaiset elävät paremmassa asemassa kuin noin kuusi miljardia ihmistä maailmassa. Voisin sanoa noin. Koska kaikilla maailman asukkailla pitäisi olla tasapuolinen mahdollisuus elämiseen, niin saako kaikki kuusi miljardia ihmistä, jotka tulevat "huonommista" elinoloista muuttaa Suomeen? Kyse ei ole minun mielestä rasismista eikä suvaitsemattomuudesta, vaan siitä, mikä on kestävää kehitystä maailmassa.

  VastaaPoista


 6. Suuri yksittäinen pakolaisryhmä on Syyriasta ja Irakista lähteneet pakolaiset, jotka ovat lähteneet pakoon ISIStä ja muita ääriryhmiä. Nykyinen tilanne sai alkunsa Iakin sodasta ja se sai lisää polttoainetta Arabikeväästä. Nykyinen Syyrian sota on ollut käynissä viidettä vuotta. Sota on pakottanut 12 miljoonan ihmisen jättämään kotinsa, heistä 8 miljoonaa on vieläkin Syyriassa. Loput neljä miljoonaa Syyriaa ympäröiissä maissa, vain 250000 on vasta lähtenyt etsimään turvaa Euroopasta, mutta määrä kasvaa koko ajan. Nämä henkilöt maksavat salakuljettajille päästäkseen Etelä-Euroopan maihin, joista he jatkavat eteenpäin eri maihin hakemaan turvapaikkaa. hkemukset käsitellään siinä maassa jossa turvapaikkaa on haettu. Tämä yhtäl luo bisneksen salakuljettajille, henkilön pitää olla saapunut maahan jotta hän voi hakea turvapaikkaa. Vaihtoetona rahansyöttämiselle voisi olla turvapaikan hakemisen mahdollisuus jo lähtömaassa tai antaa ihmisille parempi mahdollisuus käyttää reittilentoja ( tällä hetkellä lentoyhtiöt on velvoitettu palauttamaan henkilöt omaan laskuunsa). Paras vaihtoehto olisi lopettaa Syyrian ja Irakin konfliktit, mutta sille ei ole näkyvissä poliittista tahtoa, nykyinen hallitus lisäksi leikkaa kriisinhallinnasta. Tie ei ole nopea, mutta ratkaisu siirtyy pidemmälle mitä kauemmin odotamme.

  https://video-bru2-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xat1/v/t4...

  Toinen suuri joukko hakijoita tulee Afrikasta, joka on seurausta ilmastonmuutoksesta,väestönkasvusta ja konflikteista. Ilmastonmuutos on seurausta Länsimaalaisesta elämän kulttuurista, tuhlaamme surutta luonnonvaroja, jolloin muille jää vähemmän jaettavaa. Afrikan rajat on edelleen pitkälti vedetty vuoden 1884 Berliinin konferenssin asiakirjan pohjalta, rajat kulkevat edelleen pitkälti kolonanismin ajan hengessä. Ne eivät seuraa heimorajoja ja lisäksi luononvaroista käydään kiivasta taistelua. YK arvioi väkiluvun nousevan Afrikassa 4 miljardiin nykyisestä miljardista, samaan aikaan kun ympäristön kantokyku laskee. Tämä luo tulevaisuudessa valtavia pakolaisaaltoja ja murhenäytelmiä Välimerellä. Tätä voitisiin hillitä kouluttamalla erityisesti tyttöjä, mutta tulevat kehitysavun leikkaukset estävät 300 tuhannen lapsen koulunkäynin. koulutus hidasta, mutta se on kutenkin paras ratkaisu. Paras ratkaisu olisi että yhtiöt kantaisivat vastuunsa yhteiskunnille, mutta niistä laittoman pääomapaon vuoksi häiviää arviolta jopa 1 000 miljardia euroa vuodessa. Addis Abebassa Etiopiassa pidettiin YK:n kolmas kehitysrahoituskonferenssi. Rikkaat maat – Suomi niiden joukossa – torjuivat kokouksessa kehitysmaiden pyrkimyksen perustaa toimivaltainen YK-elin, joka kykenisi puuttumaan yritysten verotukseen ja pääomapakoon.

  http://www.hs.fi/sunnuntai/a1391232886832
  https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/vuo...
  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1440131398154?ja...

  Voi olla että elän kuplassa. En henkilökohtaisesti haluaisi ottaa vastaan pakolaisia, jotka toisin kuin jotkut väittävät eivät ole Elintaso surfareita (tosin Albaaniasta tulee elintaso Surfareita, mutta heidät pyritään käänyttämään samantien takaisin). Kuitenkaan en halua lähettää henkilöitä syyttä suotta maihin joissa he joutuvat hengenvaaraan tai joutuvat toivottomaan tilanteeseen. Etenkin nuoret miehet ovat altiit tarttumaan aseisiin ja se vain syventää konfliktia. Samat miehet ovat yli edustettuina turvapaikanhaikjoista, tämä johtuu että heillä on paras mahdollisuus onnistua matkasta eurooppaan ( joka täynnä vaaroja). Tässä palataan Kiintiöpakolaisiin, jos ottaisimme heitä enemmän olisi tulijoista suurempi osa Naisia ja Lapsia. Tosin kiintiöpakolaiset herättävät pahaa verta. Tämä tasapainottaisi tulijoita ja vähentäisi häiriökäyttäytymistä.

  Loppujen lopuksi asioita ei päätetä parhaiman tiedon pohjalta, vaan sen mukaan joka kerää eniten ääniä. Populismin pohjalta.

  VastaaPoista