tiistai 9. helmikuuta 2016

Jämsä vie Keski-Suomelta yhden kansanedustajan


Jos Jämsän kaupunginvaltuuston maanantaina tekemä päätös valita maakunnakseen Pirkanmaa jää voimaan, menettää Keski-Suomi myös yhden kansanedustajan. Kyse on matematiikasta: kunkin vaalipiirin edustajien määrä lasketaan asukaslukujen mukaan d´Hondtin vaalitavalla, kunnes kasassa on 199 kansanedustajaa (se yksi tulee Ahvenanmaalta).

Kun Jämsän väki (n. 21 500) miinustetaan maakuntamme noin 270 000:sta, jäljelle jää noin 248 500 keskisuomalaista. Se ei riitä siihen, että Keski-Suomessa olisi jatkossa tuttu kymmenen edustajan kaarti eduskunnassa. Määrä putoaisi yhdellä, yhdeksään. Asukkaita pitäisi olla noin 263 000, jotta kansanedustajien määrä säilyisi kymmenessä.

Koska jämsättömässä Keski-Suomessa olisi yksi kansanedustaja vähemmän, nousisi samalla äänikynnys. Viime vaaleissa yhden edustajan sai läpi reilulla 6,7 prosentin ääniosuudella.

Jatkossa vaaditaan enemmän. Yhdeksän prosenttiakaan ei välttämättä riitä edustajapaikkaan.

SITTEN onkin aika aloittaa spekulointi: miten olisi käynyt viime vuoden eduskuntavaaleissa ilman Jämsää? Ketkä yhdeksän olisivat menneet läpi. Mikä puolue olisi hävinnyt sen yhden paikan.

Muutokset olisivat jääneet pieniksi eli kaikki yhdeksän suurimman suhdeluvun saanutta kansanedustajaa olisi valittu eduskuntaan myös jämsättömässä Keski-Suomessa. Kymmenes paikka meni viime vuonna keskustan Petri Honkoselle – ja juuri samainen saarijärveläinen ensikertalainen olisi jäänyt ensimmäisenä rannalle.

Yhdeksän suurimman suhdeluvun listalla olisi sentään tapahtunut yksi paikanvaihto, kun vihreiden Touko Aalto olisi ohittanut SDP:n Susanna Huovisen ja noussut seitsemänneksi.

Perinteisen tehdaspaikkakunnan äänien katoaminen onkin Keski-Suomessa tappio etenkin demareille. SDP oli vaaleissa Jämsän suurin puolue 3062 äänellään (26,3 %). Koko maakunnassa SDP:n kannatus oli 19,0 prosenttia.

Jämsän lähtö olisi viime vaalien perusteella lievä tappio myös perussuomalaisille, joiden ääniosuus oli Jämsässä 21,4 %, mutta koko maakunnassa 19,3 %. Niukkaa menetystä olisi luvassa myös vasemmistoliitolle, jonka prosenttiosuus oli Jämsässä 7,4 ja koko maakunnassa 6,7.

Sen sijaan keskustaa ja vihreitä Jämsän lähtö ei vaalimenestyksen näkökulmasta haittaisi. Keskusta sai Jämsässä ”vain” 23,2 prosenttia äänistä, koko maakunnassa 26,9. Vihreiden vastaavat lukemat olivat suhteessa vielä hurjempi: 4,6 ja 9,0.

Kokoomuksen kohdalla Jämsä ei muuta mitään. Koko maakunnassa kokoomus sai 13,1 prosenttia äänistä, Jämsässä 13,2.

TÄSSÄ jämsättömän Keski-Suomen kansanedustajat suhdelukujen mukaisessa järjestyksessä:

Anne Kalmari (kesk) 38 032
Toimi Kankaanniemi (ps) 26657
Lauri Ihalainen (sd) 25648
Mauri Pekkarinen (kesk) 19016
Sinuhe Wallinheimo (kok) 18239
Teuvo Hakkarainen (ps) 13328
Touko Aalto (vihr) 13064
Susanna Huovinen (sd) 12 824
Aila Paloniemi (kesk) 12677

Ja ensimmäinen rannallejäänyt siis keskustan Honkonen suhdeluvulla 9508. Honkosta lähimpänä paikkaa olivat vasemmistoliiton Eila Tiainen (9282) ja kokoomuksen Mikael Palola (9119). 

Edellä mainitsin siitä, että yhdeksän prosenttiakaan ei välttämättä riitä jatkossa puolueella kansanedustajan saamiseksi. Juuri viime vuoden vaaleissa (siis ilman Jämsää) tuon yhdeksännen kansanedustajan suhdeluku oli prosenteissa mitaten liki 9,1.

Suurimpien puolueiden prosentuaalinen kannatus jämsättömässä Keski-Suomessa oli viime vaaleissa seuraava (suluissa vaalien todellinen kannatusprosentti):

Kesk 27,2 (26,9)
PS 19,1 (19,3)
SDP 18,4 (19,0)
Kok 13,1 (13,1)
Vihr 9,4 (9,0)
Vas 6,6 (6,7)
KD 4,5 (4,4)

VIIMEISIMPIEN kannatusmittausten muutokset houkuttavat jatkospekulaatioihin. Jämsättömässä Keski-Suomessa viimeisin eli yhdeksäs paikka olisi mennyt keskustalle. Matkaa seuraavaan sijaan oli jopa yli 3000 ääntä – ja se kymmeneskin sija olisi siis ollut keskustan, joten ihan pienellä kannatuksen alenemalla pääministeripuolueen edustajamäärä ei kolmesta putoa. Semminkin kun Jämsä ei ole keskustan kannalta ihan sitä parasta aluetta.

Gallupit lupaavat nyt demareille suurta suosiota – ja perussuomalaisille alamäkeä. Jämsättömässä Keski-Suomessa demareiden matka lisäpaikkaan kasvaa, mutta samalla perussuomalaisten toinen lisäpaikka olisi nykysuosiolla vakavasti uhattuna.

Jos kannatusmuutos olisi Keski-Suomessa suhteessa sama kuin valtakunnallisesti, päätyisivät puolueet jämsättömässä Keski-Suomessa nyt jotakuinkin seuraaviin kannatusosuuksiin (käytetty Ylen uusinta gallupia; suluissa kannatusmuutos vrt. edelliseen taulukkoon).

Kesk 26,9 (–0,3)
PS 10,6 (–8,5)
SDP 24,0 (+5,6)
Kok 12,5 (–0,6)
Vihr 13,6 (+4,2)
Vas 8,0 (+1,4)
KD 4,5 (0)

Tässä kohtaa numeroita ja prosentteja on käännelty niin usein, että yhteisluvussa päästiin jo 100,1 prosenttiin! Mutta suhteellisesti puolueiden erot olisivat jotakuinkin tarkasti näin.

NÄILLÄ lukemilla ainoa ”varma” muutos olisi se, että perussuomalaiset menettäisivät toisen paikkansa. Vihreät nousisi peräti maakunnan kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi, mutta se ei toisi lisäpaikkaa. Keskusta pitäisi kolme paikkaansa ja kokoomus ainoansa.

Yhdeksännestä paikasta käytäisiin näillä tiedoilla tiukka kisa SDP:n ja Vasemmistoliiton välillä. Tasapeliltä näyttäisi, sillä 24 jaettuna kolmella on just kahdeksan.


Nyt kyllä mentiin aika kauaksi alkuperäisestä aiheesta. Mutta matematiikka on niin kivaa. No, kello on jo niin paljon, että pakko lopetella. Kiitos ja kuulemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti